Hayal Kırıklığı İle Başa Çıkma

Hayal Kırıklığı İle Başa Çıkma

Hayal kırıklığı; gerçekleşmeyen beklentiler, istekler, umutlar sonrasında oluşan duygudur. Üzüntü duyulan bu deneyim, yaşayan kişi için oldukça zor bir durumdur. İnsanlar hayal kırıklığı yaşamamak için uğraşsa da, bu duyguyu çeşitli sebeplerden  dolayı hisseder.

Bazen en yakınlarımız tarafından hayal kırıklığına uğranır. Anneniz, eşiniz, çocuğunuz, dostunuz duygusal beklentinizi karşılayamadığında veya tersi beklemediğiniz bir şey yaptığında size hayal kırıklığı yaşatabilirler. Hayal kırıklığında oluşan yıkımın derecesi bu duyguyu sizde oluşturan kişinin yakınlığıyla doğru orantılıdır.Size ne kadar yakınsa sizde oluşturduğu yıkımın büyüklüğü de o kadar çok olur. Elbette sadece kişiler tarafından hayal kırıklığına uğranmaz. Umutla başlanılan işlerin planlandığı gibi gitmemesi , kurulan hayallerin gerçekleşmemesi de hayal kırıklığı yaratır.

Buradaki önemli  nokta beklentidir. Beklentinizi büyük tuttuğunuzda, umutla başladığınız veya hayalini kurduğunuz durumun gerçekleşeceğine ne kadar fazla inanıldıysa, gerçekleşmemesi durumunda yaşanılan yıkım da o kadar artar. Hayal kırıklığı bir çok olumsuz duygu da beraberinde getirir. Kişinin hissettiği  utanç, kaygı, sıkıntı, stres bazen depresyona kadar gider. Bunlar kontrolü zor duygulardır. Bu duyguları yaşamamak için insanlar;  gerçeği reddetme, öfke, kızgınlık gibi farklı tepkiler verirler.

Hayal kırıklığı ve bu duygunun getireceği sıkıntıları yaşamamak için insanlar, kendilerini farklı yöntemler ile korumaya çalışmaktadır. Hayal kırıklığından kaçınmak için kişiler bazen herşey yolundaymış gibi davranabilir. Bunun sebebi karar vermek zorunda kalacağından ve sonucunda hayal kırıklığı yaşayacağından korkmasıdır. Yaşayacağı hayal kırıklığını en aza indirmek için başvurulan yöntemlerden biri de insanların  garanti olanı  seçmesi veya hep aynı olanı tercihi yapmasıdır. Fakat bu durum;  insanların fırsatları, başarıları ve deneyimleri kaçırmasına neden olacağından  farklı yönden bir hayal kırıklığı yaşatabilir. Hayal kırıklığı baş edilebilen bir duygudur.

Hayal Kırıklığı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Gerçekçi beklentiler oluşturun. Hayal kırıklığının yaşanmasının en önemli nedenlerinden biri gerçekçi olmayan beklentilere sahip olunmasıdır.Kişiler ve olaylar hakkında beklentilerinizi gerçekçi oluşturmalısınız. Size sürekli yalan söyleyen biri söz verdi diye kesinlikle yalan söylemeyeceğine inanmanız, yalan söylediği zaman yaşayacağınız hayal kırıklığını arttıracaktır. Benzer biçimde yeni başladığınız bir işte hemen müdür olacağınızı düşünmeniz ve buna dair planlar oluşturmanız, gerçekleşmemesi durumunda sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Elbette umutlarınız, planlarınız, hayalleriniz olacak fakat bunları “gerçekleşebilir” dengesinde tutmalısınız.

Aşırı mükemmeliyetçilikten uzak durun. Mükemmeliyetçilik sizin daha çok hayal kırıklığı yaşamanıza neden olacaktır. Hiçbir şey mükemmel değildir, mükemmel olmak zorunda da değildir. Bir şeyi en iyi şekilde yapmayı istemeniz normal bir durumdur fakat hataların eksiklerin olacağını da kabullenin.

“B” planınız olsun. Yolunuza devam edeceğiniz başka bir planınız olması sizi hayal kırıklığı duygusundan korur.

Hayal Kırıklığı İle Baş Etmek İçin Neler Yapabilirim?

Öncelikle bu durumu iyi yönetmeniz gerekmektedir. Hayal kırıklığının yaratacağı öfkeye teslim olarak saldırgan tutumlar sergilememek adına, etkisini değerlendirmek için kendinize zaman verin. Hemen tepki vermek genellikle sorunları büyüteceğinden sakin ve temkinli hareket edebilmelisiniz. Sonrasında hayal kırıklığı yaşadığınız durumu kabul ederek devam edebilirsiniz. Herkesin böyle deneyimler yaşadığını ve bunun normal olduğunu kendinize hatırlatın. Herkes hayatının belirli döneminde büyük veya küçük hayal kırıklıkları yaşıyor. Bu durumu yenilgi gibi görmemek önemlidir.

Yaşadığınız durumu kişisel bir başarısızlık saymak ve kendinizi suçlamak hayal kırıklığını gidermez. Bunun yerine beklentilerinizi yeniden değerlendirip, bu beklentilerin ne kadar gerçekçi olduklarına bakıp, gerçekçiyse sorunun nerede olduğunu görmeye çalışmak gerekir. Ayrıca durumun nesnel olarak değerlendirilmesi de hayal kırıklığı ile başa çıkma konusunda etkili yöntemlerden biridir.

Duygularınızı işin içine katmadan olan durumu belirleyin veya yazın. Bu durum olaya bakış açınızı değiştirecek ve ileriye yönelik tecrübe oluşturacaktır.Kendinizle konuşma şeklinizi değiştirmek, olumlu cümleler kurmak hayal kırıklığının üstesinden gelme konusunda etkilidir.Durum ne kadar zor olursa olsun hayatınızla ilgili küçük kararlar almak ve bunları uygulamaya çalışmak da iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu küçük planlar bir sonraki adımınızı kolaylaştıracaktır. Hayal kırıklıklarının geçici olduğunu hatırlamalısın. Bunun geçici olduğunu bilmek onunla baş etme konusunda size yardımcı olacaktır.

Yaşanılan her hayal kırıklığı sonrası başka yollar, yöntemler, teknikler denememiz gerekebilir. Ama tekrar tekrar denemek baş edebilmenizin kesin çözümüdür.